Dieta w chorobie
Odpowiednio skomponowana dieta nie tylko wspomoże leczenie Twojej choroby, ale w pewnych przypadkach może zmniejszyć dawki przyjmowanych leków, a nawet doprowadzić do ich zupełnego odstawienia.
Nasz dietetyk kliniczny układa jadłospisy m.in. w takich chorobach jak:
- Cukrzyca, insulinooporność, hiperglikemia reaktywna, zespół metaboliczny, dna moczanowa.
- Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, podwyższony cholesterol, inne zaburzenia lipidogramu, choroba wieńcowa serca, w stanach po zawale serca.
- Refluks (zgaga), wrzody, wzdęcia, nadmierne oddawanie gazów, zaparcia, biegunki, dyspepsja czynnościowa
- Zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenie jelit (w tym choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelit), uchyłkowatość jelita grubego, celiakia, zapalenie i stłuszczenie wątroby, kamica pęcherzyka żółciowego, stan po usunięciu pęcherzyka żółciowego, zapalenie trzustki.
- Niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, nadczynność tarczycy oraz inne zaburzenia hormonalne.
- Zespół policystycznych jajników, kamica układu moczowego
- Reumatoidalne zapalenie stawów, osteoporoza, trądzik, łuszczyca.
Zadbaj o swoje zdrowie już dzisiaj!